2010.09.11.
00:57

Írta: Bblab

Új módszer az Alzheimer korai kezelésére

Egy új típusú vegyülettel sikerült megakadályozni, hogy toxikus lerakódások képződjenek a kísérleti egerek agyában, mindezt a hasonló Alzheimer-kór elleni szerek mellékhatásai nélkül. Az új szer a gamma-szekretáz nevű enzim működését változtatja meg anélkül, hogy teljesen blokkolná azt.

Több gyógyszercég fejlesztett már ki gamma-szekretázt blokkoló szereket annak reményében, hogy azok megakadályozzák a béta-amiloid nevű fehérje kirakódását az agyban. Ez a folyamat ugyanis az idegsejtek pusztulásához vezet az Alzheimer-kór esetében, ám maga az enzim fontos szerepet játszik a sejtek alapműködésében is.

Steven Wagner kaliforniai kutatócsoportja több ezer molekulát elemzett, hogy olyat találjon, amely a megfelelő módon változtatja meg az enzim működését. A legígéretesebb vegyületeket génmódosított egérmodellen vizsgálták, amelyek agyában alzheimeres fehérjeplakkok képződnek.

Végül találtak egy molekulát, amely megakadályozta a lerakódások képződését az agyban, ám nem befolyásolt más agyi folyamatokat. Ez lett az NGP555-ös vegyület. A kutatók reményei szerint hamarosan humán próbákat is kezdhetnek a potenciális gyógyszermolekulával. A tanulmány a Neuron című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: http://index.hu/tudomany/blog/2010/09/10/uj_modszer_az_alzheimer_korai_kezelesere/

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány gyógyítás alzheimer

A bejegyzés trackback címe:

https://gudnyuz.blog.hu/api/trackback/id/tr332287580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása