2010.10.04.
14:24

Írta: mattila

Magyar siker a fiatal tudósok versenyén

Horváth Dávid és Balassi Márton az ökológia oktatásában felhasználható innovatív számítógépes módszerek kifejlesztésével nyerték el a társadalomtudományi kategória első díját a Fiatal Tudósok Európai Versenyén Lisszabonban. Az idén 22. alkalommal megrendezett megmérettetésen rajtuk kívül cseh és lengyel ifjú kutatók értk el első helyezést.

A Fiatal Tudósok Európai Versenyét az Európai Bizottság indította útjára, hogy elősegítse a hasonló képességekkel és érdeklődéssel rendelkező fiatal kutatók közötti együttműködést és tapasztalatcserét, valamint lehetőséget biztosítson számukra ahhoz, hogy a legelismertebb európai tudósok kísérjék szárnypróbálgatásaikat.
Fiatalok a múzeum udvaránAz elmúlt napokban a lisszaboni Museum of Electricity adott otthont a 125 versenyzőnek, akik 37 országból érkeztek, nemcsak Európából, hanem Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kínából és Brazíliából is. A fiatalok szeptember 24. és 29. között 85 pályamunkát mutattak be a Hagit Messer-Yaron professzor elnökletével összeülő nemzetközi zsűrinek. Ezek a projektek az országos versenyeken már első díjat nyertek. A beadott pályaművek színvonala hagyományosan magas volt; sok korábbi résztvevő ért el tudományos áttörést későbbi pályafutása során, illetve épített üzleti vállalkozást a versenyen bemutatott ötleteire.

Az idén a 37 országból benevezett 85 pályamű közül nemzetközi bírálóbizottság választotta ki a három nyertes – a fizika, a biológia és a társadalomtudományok témakörében készült – projektet: Miroslav Rapcak és David Pegrimek (Cseh Köztársaság) - fizika, Lukasz Sokolowski (Lengyelország) - biológia , Horváth Dávid és Balassi Márton (Magyarország) a társadalomtudományok témakörében. A második és a harmadik díjon, valamint a nemzetközi díjon 7 további pályamunka osztozott, ezeket Lengyelországból, Németországból, Portugáliából, Lettországból, Olaszországból és Brazíliából nyújtották be. A 16 nyertes (14–21 év közötti versenyzők) összesen 51 500 euró díjazásban részesült csúcsminőséget képviselő, innovatív tudományos pályázatáért.

ec.europa.eu/magyarorszag/news/20100930_fiatal_tudosok_versenye_hu.htm

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány eu magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://gudnyuz.blog.hu/api/trackback/id/tr572344010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása