2010.09.23.
11:31

Írta: mattila

Boltokban a fiatal magyar találmánya

A héten a boltokba kerül Rátai Dániel találmánya, amivel térben rajzolhatnak a számítógépes grafikusok. Jóval drágább lesz, mint eredetileg tervezték, igaz, sokkal okosabb is.

Csütörtökön tíz órától kezdik el árulni Rátai Dániel találmányát, a Leonar3Dót [1]. A tenyérnyi központi egységből, néhány kábelből, szemüvegből és rajzoló eszközből álló szerkezetet az interneten is meg lehet rendelni, a vételár 750 euró plusz áfa, tehát körülbelül 250 ezer forint. Ezért cserébe a készítő szerint a világ első 3D-s virtuális valóság eszközét veheti a kezébe a vásárló, bármit is jelentsen ez a kifejezés.

leo450

Először 2005. májusában írtunk [2] a találmányról, Rátai Dániel akkoriban nyerte el 1444 pályázó közül az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) zsűrijének tetszését. Összesen hat fődíjat vitt haza az amerikai eseményről,  elnyerte egyebek között a számítógép-tudomány kategória abszolút első díját, a legjobb teljesítményért járó díjat, és olyan nagy sikert aratott, hogy még az azévi Nobel-díjátadó ünnepségen is részt vehetett.

 

A díjeső után több befektető is megkereste Rátait, hogy Leonar3Dóból piacképes terméket varázsoljanak. A szerkezet lényege a térbeli rajzolás: kamerák és speciális szemüvegek segítségével nemcsak a grafikai megjelenítés csúszik át három dimenzióba, de tollunk mozgását is térben érzékeli a rendszer, ami óriási segítség lehet a grafikusoknak, dizájnereknek.

Az elmúlt öt évben az eszköz óriási fejlődésen esett át, és persze a költségek is alaposan megnőttek, így végül nem sikerült az eredetileg tervezett [3] nyolcvanezer forintos árkategóriát elérni, hiszen ennél közel háromszor drágább lett a termék, igaz, alaposan meg is változott. A végső Leonar3DO ugyanis sokkal nagyobb szabadságot ad a felhasználónak jóval kisebb processzoridő mellett, ráadásul olyan számolási teljesítményt is kap a felhasználó, hogy adott esetben gyorsabban rajzolhat a virtuális térben, mintha papírra dolgozna tollal.

A készüléket egyébként Károly herceg is kipróbálta a közelmúltban:

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány grafika magyarok leonar3do

A bejegyzés trackback címe:

https://gudnyuz.blog.hu/api/trackback/id/tr942317473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása